Ikon för appen Lagens möjligheter - rättvisans våg, förgylld

ERSÄTTNINGSRÄTT


Sexuellt ofredande (PDF)För att läsa samtliga avgöranden i fulltext, ladda ner appen via AppStore eller Google Play.


Materialet nedan används helt på eget ansvar. Läs användarvillkoren här.


Läs sammanfattningarna till samtliga avgöranden redan här på hemsidan, eller hämta PDF-dokumentet via länken ovan och läs när Ni vill.


 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande: (se i appen) kr i skadestånd - Gärningsbeskrivning i TR: X har ofredat Y, 16 år, på ett sätt som kunde förväntas kränka Y:s sexuella integritet, genom att lägga sig på/över henne och klämma henne på rumpan. Det hände natten till den 1 januari 2020, Ulricehamns kommun.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande: Frikänd - Gärningsbeskrivning i TR: X har, vid två tillfällen, naken gått in i målsägandens sovrum och tagit henne på benet när hon låg i sin säng. Målsäganden var 13 år. Det hände den 31 mars 2019 i Göteborg.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande: (se i appen) kr i skadestånd - Gärningsbeskrivning i TR: X har ofredat NN 3, på ett sätt som kunde förväntas kränka NN 3s sexuella integritet, genom att dra och trycka sin erigerade penis mot NN 3s kind och panna samtidigt som han tagit henne hårt på rumpan utanför byxorna och därefter ta tag i hennes hår och dra hennes huvud bakåt och dra och trycka sin erigerade penis mot NN 3s läppar. X har i vart fall blottat sig för NN 3 på ett sätt som kunde förväntas väcka obehag. Det hände någon gång den 11 januari 2020 i Trollhättan.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande; (se i appen) kr i skadestånd - Gärningsbeskrivning i TR: X har ofredat Y, på ett sätt som kunde förväntas kränka Y:s sexuella integritet, genom att ta med sina händer på Y:s rumpa. Det hände den 3 september 2019 i Perstorp.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt övergrepp: Frikänd, Sexuellt ofredande: 7 500 kr i skadestånd - Gärningsbeskrivning i TR: X har genomfört en sexuell handling med NN 3 som inte deltog frivilligt. Den sexuella handlingen har bestått i att X dragit ned NN 3:s byxor och trosor och vidrört NN 3:s rumpa samtidigt som han vidrört sin egen penis. X utnyttjade otillbörligt att NN 3 på grund av sömn och berusning befann sig i en särskilt utsatt situation. Det hände den 14 mars 2020 i Hova. X har i vart fall genom agerandet som beskrivits ovan uppsåtligen ofredat NN 3 på ett sätt som varit ägnat att kränka NN 3:s sexuella integritet.
 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt övergrepp: (se i appen) kr i skadestånd - Gärningsbeskrivning i TR: X har, efter att NN 3 frivilligt masserat honom på ryggen då han legat i en säng, ställt sig upp och framför henne och hindrat henne från att lämna rummet och sedan tryckt ned henne på rygg i sängen. Trots att NN3 opponerat sig har X dragit ned hennes tights, varpå NN3 lyckats vända sig på mage. X har då satt sig grensle över hennes rumpa, masserat sidan av brösten, dragit ned hennes tights och masserat rumpan. NN3 har då dragit upp byxorna och vänt på sig och visat att hon vill stiga upp. X har då sittande över henne med sin hand tryckt ned henne mot madrassen och masserat hennes mage och bröst. Han har vidare dragit ned hennes byxor och då NN3 knipit ihop låren satt sitt knä emellan och masserat NN3:s kön och berört blygdläpparna och ljumskarna. NN3 har inte deltagit frivilligt och förmedlat det genom ord och kroppsrörelser. Det hände på natten mellan den 11 mars 2019 och den 12 mars 2019 i Marks kommun.

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande: Frikänd - Gärningsbeskrivning i TR: X har ofredat Y, på ett sätt som kunde förväntas kränka Y:s sexuella integritet, genom att bakifrån föra in sin hand mellan hennes ben. Det hände den 6 augusti 2017 i Stockholm.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande: dömd, dock sägs inget om skadestånd - Gärningsbeskrivning i TR: X har ofredat NN, på ett sätt som kunde förväntas kränka NN:s sexuella integritet, genom att lägga sig bakom NN och pressa sin kropp mot henne, kyssa henne, ta på hennes bröst, föra handen innanför hennes trosor samt ta tag i hennes ben och vrida runt henne mot sig ett flertal gånger som ledde till att NN fick rivmärke och blåmärke på låret. NN har vid flertal tillfälle uttryckt att hon inte vill att X skall utföra ovan angivna handlingar. Det hände någon gång den 12 juli 2018 på Kungshamn, Sotenäs kommun.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande; Frikänd, förargelseväckande beteende; Dömd, dock ej skadestånd -  Gärningsbeskrivning (justerad i hovrätten): X har blottat sig för Y och Z på ett sätt som kunde förväntas väcka obehag hos målsägandena eller i vart f all förargelse hos allmänheten. Det hände den 7 maj 2018 i Eskilstuna.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande; Frikänd - Gärningsbeskrivning i TR: X har den 13 augusti 2017 i Malmö ofredat Y på ett sätt som kunde förväntas kränka hennes sexuella integritet genom att ta henne på rumpan flera gånger.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande: dömd, dock inget skadestånd - Gärningsbeskrivning i TR: X har ofredat Sekretess BÄ, på ett sätt som kunde förväntas kränka Sekretess BA:s sexuella integritet, genom att säga "får jag suga på din snopp" eller liknande uttalande med samma innebörd samt frågat Sekretess BÄ om han ville titta på porr. Det hände den 29 maj 2020 i Sollentuna.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande; 5 000 kr i skadestånd - Gärningsbeskrivning i TR: X har ofredat Y, på ett sätt som kunde förväntas kränka Y:s sexuella

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande; (se i appen) kr i skadestånd - Gärningsbeskrivning i TR: X har ofredat Y, på ett sätt som kunde förväntas kränka Y:s sexuella integritet, genom att skicka elektroniska meddelanden innehållandes två videofilmer med sexuell' anspelning till henne. Det hände mellan den 8 oktober 2019 och den 9 oktober 2019 i Skärholmen, eller på annan plats i landet.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande: (se i appen) kr i skadestånd - Gärningsbeskrivning i TR: X har ofredat Y, på ett sätt som kunde förväntas kränka Y:s sexuella integritet, genom att lägga sin hand på hennes underliv och bröst, pussa och kyssa henne i ansiktet samt göra uttalanden av sexuell karaktär. Det hände den 24 augusti 2019 på Hyllie station i Malmö.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande: (se i appen) kr i skadestånd - Gärningsbeskrivning i TR: X har ofredat Sekretess A, på ett sätt som var ägnat att kränka Sekretess A:s sexuella integritet, genom att han med sina händer och fingrar smekt och tagit på hennes underliv och kysst henne i ansiktet. Det hände den 20 januari 2018 i Stockholm.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande: (se i appen) kr i skadestånd - Gäningsbeskrivning i TR: X har ofredat Sekretess AA, på ett sätt som kunde förväntas kränka Sekretess AA:s sexuella integritet, genom att trycka sitt könsorgan mot målsägandens rumpa och röra vid hennes underliv utanpå kläderna samt genom att beröra hennes bröst innanför kläderna. Det hände någon gång den 26 januari 2020 i Sollentuna kommun.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande: (se i appen) kr i skadestånd - X har ofredat Y, på ett sätt som kunde förväntas kränka Y:s sexuella integritet, genom att onanerat intill henne och fått utlösning på henne. Det hände den 30 juli 2016 i Marbella, Spanien.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande: (se i appen) kr totalt i skadestånd till två målsägande - Gärningsbeskrivning i TR: X har ofredat Y, på ett sätt som kunde förväntas kränka X sexuella integritet, genom att beröra hennes underliv utanpå byxorna. Det hände den 6 mars 2019 i Gävle. X har ofredat Z, på ett sätt som kunde förväntas kränka Z:s sexuella integritet, genom att knuffa omkull henne och när hon stod på alla fyra, bakifrån jucka mot henne, dra henne i håret och beröra hennes bröst. Det hände den 28 april 2019 i Gävle.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande: (se i appen) kr totalt i skadestånd till två målsägande - Gärningsbeskrivning i TR: X har ofredat Y genom att slå till/ta på målsägandens rumpa med baksidan av handen i ett omklädningsrum medan båda personerna varit nakna. Det hände den 5 augusti 2018 i Visby. X har ofredat Z genom att smörja schampo på målsägandens rygg och rumpa samt vidröra målsägandens kön i ett omklädningsrum medan båda personerna varit nakna. Det hände den 12 augusti 2018 i Visby.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande: (se i appen) kr i skadestånd - Gärningsbeskrivning i TR: X har ofredat Y, på ett sätt som kunde förväntas kränka Y:s sexuella integritet, detta genom att smeka henne runt knäna och på insidan av låret innanför hennes klänning, röra henne vid höften samt genom att krama henne. Det hände den 5 juni 2020 i Sundbyberg.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande: (se i appen) kr totalt i skadestånd till flera målsägande - Sammanfattningsvis rör målet sexuell beröring innanför byxorna på flera barn i nioårsåldern på en skola.

 

 • 2021, Hovrättsdom
  Sexuellt ofredande: (se i appen) kr i skadestånd - Gärningsbeskrivning i TR: X har sexuellt ofredat Y, som var 13-14 år, genom att upprepat ha förmått henne att medverka i en internetkontakt med sexuell innebörd. X har skickat flertalet meddelnden till målsägande av sexuell innebörd via meddelandefunktionen Messenger på Facebook, varav flera sexuella inviter, beskrivningar av sexuella handlingar samt bilder på hans fru av sexuell karaktär. Handlingarna begicks på internet mellan den 1 januari 2012 och den 17 mars 2013, samt mellan den 18 mars 2013 och den 12 oktober 2013, någonstans i landet, troligen i Stockholm.

 

 • 2020, RH 2020:7 (B 4602-19)
  Sexuellt övergrepp mm; (se i appen) kr i skadestånd. RH-ingress: Sexuellt övergrepp har bedömts vara ett artbrott. Gärningsbeskrivning i TR: S.K. har smekt och berört E.D:s ben, höft och underliv, trots att målsäganden inte deltog frivilligt. S.K. utnyttjade otillbörligt att E.D. på grund av sömn, befann sig i en särskilt utsatt situation. Det hände någon gång den 27 oktober 2018 i Göteborg.

 

 • 2018, NJA 2018 s. 1091 (B 48-18)
  Frikänd – NJA-ingress: En man har berört en kvinnas lår. Sexuellt ofredande? Gärningsbeskrivning i TR: K.J. har den 21 oktober 2016 på Stadshuset, August Palms plats, Malmö stad, ofredat H.E.L. på ett sätt som varit ägnat att kränka målsägandens sexuella integritet genom att ta med sin hand på insidan av målsägandens lår.

 

 • 2018, NJA 2018 s. 443 (B 2066-17)
  Frikänd - Kravet på tydlig sexuell inriktning eller prägel vid sexuellt ofredande. Gärningsbeskrivning i TR: P.B. har ofredat NN, på ett sätt som kunde förväntas kränka NN:s sexuella integritet, genom att smeka henne på benen och ut-tala att "det var mysigt att hon var här" eller något liknande. Det hände någon gång mellan den 4 februari 2016 och den 7 februari 2016 på [adress]. P.B. har i vart fall på sätt som beskrivs ovan handgripligen antastat målsäganden. Gärningen har väckt starkt obehag hos den minderåriga målsäganden.

 

 • 2018, RH 2018:21 (B 4981-17)
  Sexuellt ofredande: (se i appen) kr i skadestånd - En person har dömts för att ha sexuellt ofredat en 16-årig flicka på ett s.k. korttidsboende vid tre tillfällen. Fråga om brottslighetens art utgjorde skäl för fängelse. Gärningsbeskrivningen (delvis) i TR: Alternativt görs gällande att A.A. vid ovan nämnda tillfälle uppsåtligen ofredat målsäganden på ett sätt som var ägnat att kränka hennes sexuella integritet genom ovan nämnda förfarande samt att han under alla förhållanden ofredat henne på ett sätt som var ägnat att kränka hennes sexuella integritet genom att dra av henne nattlinne och trosor och lägga sig ovanpå henne i hennes säng under det att hon legat på mage samt berört hennes kropp och rumpa med blottat könsorgan. A.A. har vid två tillfällen ofredat målsäganden på ett sätt som kunde förväntas kränka hennes sexuella integritet genom att beröra hennes rumpa, rygg och ben. Det hände den 1 april 2017 på korttidsboende i Stockholm.

 

 • 2017, NJA 2017 s. 393 (B 2590-16)
  Sexuellt ofredande: (se i appen) kr i skadestånd – NJA-ingress: Fotografering under en kvinnas kjol i omedelbar närhet av hennes underliv har ansetts utgöra sexuellt ofredande fastän kvinnan inte uppfattade angreppet när det skedde (Rättsfall: NJA 2008 s. 946, NJA 2013 s. 548 och NJA 2016 s. 129). Gärningsbeskrivning i TR: W.B.F. har ofredat F.L., på ett sätt som kunde förväntas kränka F.L:s sexuella integritet, genom att föra in sin mobiltelefonkamera under hennes kjol och fotografera hennes underliv. Det hände den 11 oktober 2015 i rulltrappan på Östermalmstorgs tunnelbanestation, Birger Jarlsgatan, Stockholms stad.

 

 • 2016, NJA 2016 s. 129 (B 5692-14)
  Sexuellt ofredande - Tillämpningen av bestämmelsen i 6 kap.10 § brottsbalken om sexuellt ofredande. Gärningsbeskrivningen i TR: V.D. har ofredat N.L., på ett sätt som kunde förväntas kränka N.L:s sexuella integritet, genom att upprepade gånger försöka förmå målsäganden att ha sexuellt umgänge med honom mot ersättning. Det hände den 19 oktober 2013 på Nils Ericsonsplatsen i Göteborg.

 

 • 2013, RH 2013:58 (B 3334-12)
  Sexuellt ofredande: (se i appen) kr i skadestånd – RH-ingress: En manlig arbetsgivare missbrukade en kvinnlig anställds beroendeställning och förmådde henne att företa och tåla sexuella handlingar. Eftersom missbruket inte ansetts vara allvarligt, har han inte kunnat dömas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. I stället har gärningen rubricerats som sexuellt ofredande. Sistnämnda brott har inte ansetts vara av sådan art att annan påföljd än fängelse är utesluten. - Omrubriceringen av brottet har inte påverkat storleken av målsägandens rätt till ersättning för kränkning (Rättsfall: Hovrätten över Skåne och Blekinges dom den 27 december 2012 i mål B 2015-12, publicerad i Norstedts Juridik, Juridik Idag).

 

 • 2010, RH 2010:79 (B 4334-09)
  Sexuellt ofredande: Skadeståndsyrkande saknas - RH-ingress: En trettioårig man har under överfallsliknande omständigheter sexuellt ofredat en sjuttonårig flicka en tidig morgon utanför en tunnelbanestation genom att med handen utanpå flickans kläder ta på hennes bröst och mellan hennes ben. Fråga om gärningens straffvärde och val av påföljd.

 

 • 2009,RH 2009:45 (B 2591-09)
  Ofredande: Frikända – RH-ingress: Två 16-åriga flickor har på en s.k. chattsida med en annan persons inloggning uppmanat en skolkamrat att inför en webbkamera klä av sig och smeka sig själv på kroppen. Är flickornas agerande att bedöma som ofredande? (Rättsfall: NJA 2008 s. 946). Gärningsbeskrivning i TR: J.E. och S.V. har tillsammans och i samförstånd, den 2 januari 2009 i bostaden hos en kamrat som heter R via chattsidan MSN ofredat målsäganden N.C. genom att logga in på MSN som R, som är en MSN- kontakt som N.C. tidigare chattat med, och förmått N.C. att tro att det är R hon chattar med. J.E. och S.V. har därvid under chatten förmått N.C. att sätta på sin webbkamera, ta av sig sina kläder på över- och underkroppen och smeka sig själv på sin kropp. J.E. och S.V. har därefter avslöjat att det inte är R hon visat upp sig för utan för hennes klasskamrater.

 

 • 2009, RH 2009:11 (B 864-08)
  Sexuellt ofredande: Frikänd - RH-ingress: Uppsåt till sexuellt ofredande har inte ansetts föreligga hos en person som lider av kroniska och orubbliga vanföreställningar beträffande målsägandens inställning till det aktuella handlandet. Gärningsbeskrivning i TR: L.J. har under tiden december 2006 till och med mars 2007 sexuellt ofredat målsäganden genom att vid upprepade tillfällen lägga fotografier och brev med sexuellt innehåll i målsägandens brevlåda. L.J:s handlande har varit ägnat att kränka målsägandens sexuella integritet.

 

 • 2008, NJA 2008 s. 946 (B 2669-07)
  Ofredande: Frikänd. Olovlig avlyssning och förtal; (se i appen) kr i skadestånd. NJA-ingress: En person har installerat en dold kamerautrustning och med hjälp av utrustningen spelat in ljud- och bildupptagningar av bl.a. intimt umgänge mellan två andra personer. Fråga om ansvar för ofredande sedan de filmade personerna fått information om inspelningarna (Rättsfall: NJA 1992 s. 594, NJA 1996 s. 418, NJA 2005 s. 805, NJA 2007 s. 540 och NJA 2007 s. 747 samt Europadomstolens dom den 24 juni 2004 i målet von Hannover v. Germany, no 59320100, ECHR 2004-VI). Gärningsbeskrivning i TR: A.B. har utan M.M:s vetskap i början av maj 2003 installerat en dold filmkamera och dolda mikrofoner kopplade till en dator i M.M:s bostad på Ballonggatan i Solna. Under perioden den 9 till den 28 maj 2003, sedan han avflyttat från adressen, har han olovligen med hjälp av dessa tekniska hjälpmedel för återvinning av ljud i hemlighet spelat in samtal och möten mellan henne och J.C. Han har även ofredat M.M. och J.C. genom att under denna tidsperiod på ett hänsynslöst och integritetskränkande sätt spela in dem med rörliga bilder, som bl.a. innefattar tillfällen när de har haft intimt umgänge. Detta har han gjort med vetskap om att det skulle komma till deras kännedom. A.B. har sedan, under maj månad 2003, tagit ut delar av materialet och sänt detta via e-mail till flera familjemedlemmar och vänner till M.M. Mailen har nått fram till och öppnats av tre personer. De har innehållit filmer och ljudupptagningar av samlag mellan M.M. och J.C. samt ett brev där A.B. bl.a. har skrivit att M.M. har varit otrogen mot honom, att hon är ett lättfångat byte och beskriver hennes använda trosor som ”knulltrosor” samt ger ingående beskrivningar av bifogade ljud- och bildupptagningar från hennes bostad. A.B. har under maj månad 2003 även sänt e-mail till sex kollegor med en inspelad samlagsscen av M.M. och J.C. samt beskrivit vad som skildrades. Mailen har varit ägnade att utsätta M.M. och J.C. för andras missaktning och utpeka dem som klandervärda i sitt levnadssätt.

 

 • 2008, RH 2008:40 (B 1650-07)
  Sexuellt ofredande: (se i appen) kr i skadestånd – RH-ingress: En linjebussförare har i tjänsten sexuellt ofredat en sextonårig flicka genom att upprepade gånger kyssa henne och försöka att kyssa henne samt genom att röra vid hennes ena bröst. Med hänsyn till omständigheterna vid gärningen, flickans ålder samt det missbruk av allmänhetens förtroende för förare av busstrafik som handlandet inneburit befanns straffvärdet överstiga bötesnivån. Därtill fråga om brottet var av sådan art att det förelåg en presumtion för fängelse som påföljd.